11 handige tips om je Frans voor de vakantie op te frissen

Koffers pakken, camera niet vergeten, route uitstippelen, les plus beaux villages (de mooiste dorpjes) googelen. Allemaal voorpret om je nog meer te verheugen op je vakantie in la douce France. Tussendoor denk je dan: hoe zit het ook alweer met de getallen (dix, cent, mille), wat is een schelp in het Frans (une coquille), hoe bestel ik een aardbeienijsje (une glace à la fraise)?

Goed idee om je Frans te oefenen, en daarom heb ik in deze blog 11 tips voor je zodat je met kijken, luisteren, lezen en praten weer helemaal vertrouwd raakt met de Franse taal.

Tip 1

Kijk naar Lupin op Netflix. Omar Sy (uit Intouchables) speelt in deze serie de hoofdrol als de sympathieke Assane Diop. Hij gebruikt het personnage Lupin als leidraad in zijn leven. Wat maakt de serie zo boeiend? Omar Sy is een fantastische acteur. Hij komt sympathiek over als degene die strijdt tegen onrechtvaardigheid door de rijke elite. Hij is elke keer net even slimmer en sneller dan zijn tegenstanders. En elke aflevering eindigt met een goede cliffhanger waardoor je wel moét kijken naar de volgende aflevering?

Tip 2

Vind je Lupin zo leuk dat je er nóg meer in wilt duiken? Dan kun je bij Noordhoff en ThiemeMeulenhoff gratis lesbrieven downloaden met opdrachten. Klik op Noordhoff-lupin   en Thiememeulenhoff-lupin .

Tip 3

Lees mijn blog over muziek en de sites waarmee je kunt oefenen op jouw niveau. Je wordt er vrolijk van en je steekt er ook nog eens een heleboel van op! https://franselesbrabant.nl/blog/voila-waarom-muziek-zo-goed-werkt-om-frans-te-leren-en-hoe-je-dit-kunt-aanpakken/

Tip 4

Lees een boekje met een verklarende woordenlijst. Bij Intertaal bestaat de serie Lire et s’entraîner (Lezen en oefenen) met leuke verhalen, korte hoofdstukken en veel illustraties. Ook de serie Lire en français facile (Lezen in makkelijk Frans) is uitnodigend met volop keuze in oude verhalen (zoals Les Misérables) of modernere titels als Double Je (Twee keer ik).

Tip 5

Neem een Nederlandse Asterix en Obelix (bijv. Asterix en de Belgen) en leg de Franstalige variant (Astérix chez les Belges) ernaast. Dit kan natuurlijk ook met andere stripboeken zoals Kuifje (Tintin).

Tip 6

Kijk en luister naar de volgende programma’s:

  1. Le journal en français facile (RFI); voor de oefeningen kun je je eigen niveau aangeven: rfi journal.
  2. 7 Jours sur la planète, ook hier kun je je eigen niveau aankruisen: 7 jours sur la planète.
  3. 1jour1actu, korte filmpjes over actualiteit en andere thema’s: 1 jour 1 actu.

Tip 7

Parler avec Promenade, maak een wandeling met mij. Stuur me een mailtje en dan maken we een afspraak om samen te wandelen en Frans te praten. Gratis deze zomermaanden en kost maar een half uurtje! Ga naar https://franselesbrabant.nl/franse-les-tijdens-wandeling-brabant-parler-avec-promenade/

Tip 8

Download de app van bijv. Duolingo, Memrise of Babbel op je mobiel. Heel toegankelijk, goede uitleg en handig om even tussendoor te doen als je ergens moet wachten.

Tip 9

Doe een spelletje. Daarover vind je meer op mijn blog, hier kun je ook nog steeds het kwartet downloaden van Nuffic. Heb je meteen een spelletje erbij voor je vakantie! https://franselesbrabant.nl/blog/frans-oefenen-met-spelletjes/

Tip 10

Doe mee met één van mijn workshops, Parler avec petit Repas of Causer dans la Cuisine. Heerlijk Frans (koken en) eten en ondertussen Frans praten. Gezellig, ontspannen en leerzaam. Soyez la bienvenue (van harte welkom)! Kijk voor actuele data en details op: https://franselesbrabant.nl/

Tip 11

Een allerlaatste tip, en die is voor als je en route (onderweg) bent: ga eens neuzen in de winkels van de tankstations (station-service). Je vindt er boekjes voor de école primaire (lagere school) met invuloefeningen, maar ook stripboeken, heel veel kranten en bladen en eenvoudige spelletjes voor onderweg.

Met al deze tips staat er vast wel iets bij voor jou: chacun son truc (voor ieder wat wils).

Ik wens je een goede reis en een heel fijne vakantie: bonnes vacances!

Waren deze tips nuttig voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.
Wil je je Frans oefenen in een ontspannen workshop, meld je dan direct aan.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie