Wellicht herken je de titel hierboven: met Voilà was Frankrijk op het Eurovisiesongfestival heel populair. De Franse zangeres Barbara Pravi was blij dat de Franse taal hierdoor extra aandacht kreeg.

Et voilà, daar stem ik volledig mee in, ook ik word blij van Franse liedjes en dan is zo’n songfestival een mooie opsteker voor de Franse taal. En waardoor komt het nu dat muziek zo fijn is om een vreemde taal te leren, in ons geval Frans?

Melodie, rijm, ritme, herhaling

Ik heb vaak Franse liedjes gebruikt in mijn lessen. Misschien heb je dat zelf ook meegemaakt op school en herinner je je de kleurrijke wormen die alle getallen in het Frans opnoemen https://www.youtube.com/watch?v=w8zqUi7wPMY. Het is een treffend voorbeeld van eenvoudig en effectief leren met muziek.
Chansons, kinderliedjes, repeterende rijmpjes op vrolijke melodieën: het werkt als een tierelier om iets te onthouden. Waarin zit ‘m dat nou?

10 Redenen waarom muziek zo goed werkt:

1. Er “doet van alles mee”: je oren, je ogen, je gevoel, je ritme (meedansen), je stem (meezingen), je herinneringen.
2. Je hoort nieuwe woorden meerdere keren omdat ze herhaald worden in het liedje en daarmee pik je ze sneller op.
3. Herhalen is de beste methode om te “stampen” en je geheugen te trainen.
4. Je gaat vanzelf de woorden correct uitspreken omdat je gaat meezingen.
5. Je wordt er (vaak) vrolijk van.
6. Je kunt meelezen als je de “lyrics” erbij aanzet en zo kun je de woorden nog beter onthouden.
7. Je hoeft heus niet alles tot in detail te begrijpen, de beelden en de muziek geven vaak al de sfeer of het thema weer.
8. Je doet het individueel, dus op je eigen manier en in je eigen tempo.
9. Je kunt het altijd en overal doen met je mobieltje en je oortjes.
10. Je krijgt er culturele bagage bij, Franse chansons, Afrikaanse rap, Frans-Arabische liedjes.

Handige sites om mee te oefenen

Er zijn natuurlijk talloze muzieksites te vinden, maar ik heb er 2 voor je uitgepikt die ik erg goed vind.
A. https://fr.lyricstraining.com/
Wat vind ik er zo prettig aan?

  • Je kiest eerst een liedje uit en vervolgens kun je je niveau aangeven. Als Débutant (Beginner) moet je 10% van de woorden invullen, als Intermédiaire (Gemiddeld) 25%, bij Avancé (Gevorderd) 50% en als je je een Expert (Expert) vindt, ga je voor de volle 100%. Genoeg uitdaging!
  • Het wordt gepresenteerd met humor: bij de eerste drie niveaus staat: de woorden invullen “au hasard”, op goed geluk, bij Expert staat de opmerking: “vous êtes fou?”, ben je helemaal gek geworden?
  • Onder de niveaus staat een microfoontje waarmee je de karaoke-variant kunt kiezen.
  • Wat ook nog mogelijk is: je kunt van tevoren de woorden printen met de knop “Imprimer paroles”.
  • Heb je eenmaal het niveau aangeklikt en je bent begonnen met luisteren (en kijken), dan ga je met het pijltje <= terug om het nog een keer te horen. Of vooruit => als je het echt niet weet. Dan wordt het woord gegeven en gaat het liedje verder. Vul je niks in en druk je ook niet op een pijltje, dan blijft-ie hangen en móet je wel op het pijltje vooruit => drukken. Je hebt dan wel een punt verspeeld!
  • Bij het refrein (dat uiteraard een aantal keren herhaald wordt) vallen de gaten steeds op andere plekken. Je hebt de tekst dan al gezien en gehoord, en zo wordt het steeds makkelijker om de woorden te herkennen en in te vullen.
  • De liedjes variëren in tempo, dat is een kwestie van uitproberen en dan merk je vanzelf of het je lukt om de woorden in te vullen. Als dat voor mekaar is, kun je met hetzelfde liedje ook een ander niveau uitproberen en zo de lat voor jezelf een beetje hoger leggen.
  • Ook handig: je kunt een gratis account aanmaken, maar zonder account spelen is ook mogelijk.
  • Er staan veel nummers op de site. Meteen op de eerste pagina zie je allerlei suggesties. Er staat bij hoe oud de liedjes zijn en hoe vaak ze al zijn gespeeld op deze site. Je kunt ook liedjes opzoeken via Genre of de zoekfunctie (het loepje). Je vindt er bekende en minder bekende nummers, oud en super actueel, ook liedjes uit films zoals Les Choristes, de tekenfilm Mulan of de publiekstrekker La famille Bélier.
muziek om Frans te leren met ParleravecRepas

B. https://genius.com/
Wat vind ik er zo prettig aan?

• Je kunt elk gewenst liedje opzoeken en de woorden meteen meelezen bij de videoclip.
• Je krijgt achtergrondinformatie over thema en uitvoerende artiest.
• Niet genoeg? Dan kun je verder doorzoeken met nog meer info en nog meer sites.
• Iedereen mag informatie toevoegen of meer sites doorgeven waar je weer verder kunt struinen voor extra informatie. Je moet dan wel een account aanmaken.
• De site is eenvoudig in gebruik en vooral geschikt voor Intermédiaire (Gemiddeld) en Avancé (Gevorderd).

Je ziet wel dan ik de eerste site uitgebreider heb beschreven dan de tweede.
De eerste site is vooral leuk en uitdagend om te oefenen. De tweede site is prettig om de tekst erbij te zoeken en bovendien een vraagbaak om extra dingen te weten te komen. Aan jou de keuze!

Fête de la Musique

Met al deze muziekitems wil ik je graag wijzen op het Fête de la Musique dat elk jaar plaatsvindt op 20 en 21 juni in heel Frankrijk. Maar… dit jaar anders vanwege corona. Digitaal wordt er heel veel aangeboden, ook in Nederland.

De Entente des Associations Francophones biedt een gratis festival aan met in Nederland woonachtige Franstalige artiesten. Wie treden er op? Benjamin Piat, Daniel Rovai, Britta Maria en Maurits Fondse, Tess et les Moutons, Lucie de Saint Vincent, Magali Michaut, Trio d’Orval. De presentatie wordt verzorgd door de organisatoren van de avond, de Entente des Associations Francophones. Klik op onderstaande link om je aan te melden voor dit gratis digitaal-muzikaal feestje op 20 juni as. https://www.torpedotheater.nl/ . Je krijgt dan een linkje om mee te “Zoomen”.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om lekker veel Franse muziek te luisteren en te oefenen met de sites. Of het nu Aznavour is of Angèle, muziek vinden we allemaal leuk.
Bedenk wel dat het in het begin even pittig kan zijn, maar met een beetje geduld kun je er onwijs veel plezier mee hebben èn onwijs veel van opsteken ?
En vergeet niet je aan te melden voor 20 juni as.!

Waren deze tips nuttig voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.
Wil je je Frans oefenen in een ontspannen workshop, meld je dan direct aan.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie