17 augustus, Dag van de Zwarte Kat, Le Chat Noir

Het is vandaag 17 augustus, de Dag van de Zwarte Kat. Een zwarte kat, dan denk ik tout de suite aan Le Chat Noir, het beroemde affiche van Théophile-Alezandre Steinlen uit 1896 met de titel Tournée du Chat Noir. De poster heeft jarenlang op onze keukendeur gehangen als sfeervol voorbeeld van Franse art nouveau. Maar er valt nog veel meer te vertellen over Le Chat Noir.

Le début, hoe het begon

Le Chat Noir was van origine het café van een theatergezelschap, opgericht in 1881 door Rodolphe Salis. Salis vond een zwarte kat op straat tijdens de inrichting van het café. Het zou uiteindelijk een belangrijke ontmoetingsplaats worden van vele artiesten en cabaretiers. Beroemdheden als Émile Zola, Victor Hugo, Alphonse Daudet, Erik Satie en Aristide Bruant behoorden tot de fameuze bezoekers van het theatercafé op Montmartre. Rodolphe Salis trad zelf vaak op als ceremoniemeester en conferencier en had een goede neus voor talent en tijdgeest. Le Chat Noir werd befaamd en trok publiek van heinde en ver.

La suite, hoe het verder ging

Er werd ook een blad uitgegeven onder dezelfde naam door Henri Rivière. Rivière zorgde voor een goede bladvulling en betrok onder meer Émile Zola, Guy de Maupassant en Henri de Toulouse-Lautrec bij zijn tijdschrift. Het blad heeft 14 jaar bestaan.

Daarnaast bedacht Rivière het schimmenspel, het théâtre d’ombres, waarbij een doek over de marionettenkast werd geplaatst. Het schimmenspel werd een groot succes toen ze silhouetten sneden van politie-agenten uit de eigen buurt.

Intussen verhuisde het theatercafé diverse malen binnen Parijs. De successen zongen rond door heel Europa met als gevolg dat gelijksoortige gelegenheden werden opgericht in diverse andere steden zoals in Barcelona. Le Chat Noir werd na 15 jaar gesloten in 1896 en Salis overleed in 1897.

Source d’inspiration, inspiratiebron voor anderen

Voor het Scapino Ballet in Rotterdam was Le Chat Noir in 2013 het vertrekpunt voor de gelijknamige choreografie van Ed Wubbe. Wubbe combineerde muziek van Satie, Édith Piaf en Jacques Brel. Het ballet geeft de sfeer weer van variété, cabaret en muziek tijdens het Fin de Siècle in Parijs; melancholie en heimwee van getormenteerde zielen die zoeken naar uitdrukkingen voor liefde en leven.

Zo blijft Le Chat Noir velen inspireren tot op de dag van vandaag. Maar het allersterkste is toch het beeld van het beroemde affiche van Théophile-Alezandre Steinlen.

Was deze informatie interessant voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.
Wil je je Frans oefenen in een ontspannen workshop, meld je dan direct aan.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie