Vrijdagavond 21.30u. CHANSONS! op NPO1

Non, rien de rien, non, je ne regrette rien…… : wie kent niet dit wereldberoemde chanson van Édith Piaf? En niet alleen Piaf maar ook, Brel, Aznavour, Renaud zijn klinkende namen uit de wereld van de Franse chansons. Stapels cd’s liggen in onze kast, ik krijg er nooit genoeg van. Hoe leuk is het dat ook 2 BN-ers enorme fan zijn van dit genre? Daarmee geef ik jullie een très bonne nouvelle: Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps (de Snollebollekes) gaan vanaf vrijdag 17 september 4 weken lang het programma CHANSONS! presenteren.

Francofielen Matthijs en Rob

Twee francofielen hebben elkaar gevonden in hun amour voor Frankrijk en het Franse chanson. Van Matthijs van Nieuwkerk wisten we al dat hij Aznavour complètement kent, sinds kort weten we dat Rob Kemps een grote fan is van de liedjes van Jacques Brel. Ze bezoeken samen Parijs, waar vele artiesten begonnen en hun inspiratie vonden.

Van Nieuwkerk en Kemps struinen langs beroemde boulevards en quartiers als Montmartre waar de chansonniers van weleer hebben geleefd en opgetreden. Dit roept levendige herinneringen op bij beiden en zo geven Matthijs en Rob ons ook een persoonlijk inkijkje in hun liefde voor Parijs en hun passion voor de Franse chansons.

Paris s’éveille…..

Zo kijken we op 17 september allereerst naar ontwakend Parijs (Paris s’eveille) en naar Édith Piaf. Barbara Pravi (van het songfestival van dit jaar) voegt hier haar eigen visie op het Franse chanson aan toe.

Je t’aime, moi non plus

In de tweede aflevering staat Serge Gainsbourg centraal, in Nederland vooral bekend van zijn “kreunplaat” met Jane Birkin (Je t’aime moi non plus) uit 1969. Ook de Nederlandse zanger Dave komt voorbij. Dave leeft al decennialang in Frankrijk en heeft het daar helemaal gemaakt als buitenlandse chansonnier. Bij ons is hij vooral bekend van zijn nummer Dansez maintenant uit 1975.

Joie de vivre en la bohème

In aflevering 3 wordt de Franse aard onder de loep genomen, de joie de vivre. Waar komt die levenslust vandaan, wat maakt dat we er best wel jaloers op zijn, wij nuchtere Noorderlingen? Naast levenslust krijgt ook verdriet in deze aflevering alle aandacht, want Matthijs en Rob bezoeken het graf van Charles Aznavour (overleden in oktober 2018).

aznavour franse les brabant

Non, je ne regrette rien

In de laatste aflevering leiden Matthijs en Rob ons rond op de begraafplaats Père Lachaise waar vele grootheden begraven liggen. Met een plattegrond in de hand kun je er alle bekende namen opzoeken, des jours entiers kun je hier rondlopen. Édith Piaf ligt er begraven, evenals Gilbert Bécaud en Georges Moustaki. Maar ook andere culturele grootheden kun je er terugvinden: Karel Appel, Camille Pisarro en Jean de la Fontaine om er maar een paar te noemen. Matthijs en Rob bezoeken daarnaast de componist van het lied waar ik deze blog mee begon: Non, je ne regrette rien. Charles Dumont is 92 en speelt dit chanson speciaal voor de twee Nederlanders die hem komen opzoeken, quel honneur, een hele eer!

Eh oui, het Franse chanson leeft en heeft vele admirateurs. Kijk vanaf 17 september 4 vrijdagavonden om 21.30u. naar NPO 1 en haal je hart op met prachtige beelden en musique fantastique in CHANSONS!

Heb je nu al zin gekregen om je Frans eens een flinke boost te geven? Doe dan mee met één van mijn workshops! De eerstvolgende is op 2 oktober as. Soyez la bienvenue en meld je hier direct aan. Let op: offre d’été, zomerdeal: als je je inschrijft vóór 30 september, ontvang je €10-15 korting! Kijk voor meer details op de workshoppagina’s of op het inschrijfformulier.

Was deze informatie interessant voor je? Laat het me weten door mij te mailen.

Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie