C’est l’automne, het is herfst en dan kruip ik graag op de bank voor een goede film. Jij ook? Dan heb ik hier een prachtige top 5 Franse feelgoodmovies.

Onlangs nog buiten op een terras, en niet veel later toch ook maar weer eens binnen de kachel aan. Het hoort erbij, la nature capricieuse, de wispelturige natuur en het weer dat alle kanten opgaat. Tijd van laagjes, van frisse herfstwandelingen en prachtige paddestoelen. Ook tijd voor gezelligheid en een feelgoodmovie want daar ben ik fan van. Je te mets 5 films vachement beaux en ordre, ik zet 5 supermooie films voor jou op een rij met daarin veel: romantique, rire et réfléchir – romantiek, lachen en stof tot nadenken.

1. Le Guignolo

Zo heb ik onlangs genoten van Jean-Paul Belmondo, een charmante acteur die op 6 september dit jaar overleed. Hij speelde in meer dan 75 films, variërend van komedies en avonturenfilms tot actiefilms en Nouvelle Vague (o.a. A bout de souffle van Godard). Ook was hij te zien in vele toneelstukken. In de film Le Guignolo speelt Belmondo een handige escroc, een oplichter, die via allerlei intriges overal mee wegkomt. Mede dankzij de muziek is de film drôle et léger, grappig en lichtvoetig. Belmondo staat erom bekend als de acteur die alle stunts zelf deed tot op hoge leeftijd. Zo ook in deze film. Hij hangt in Le Guignolo zelf aan een helikopter die boven Venetië vliegt, hij is dan al 65 jaar oud!

2. L’Ascension

Een andere feelgoodfilm is l’Ascension (letterlijk: hemelvaart), gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hierin gaat een jonge Frans-Senegalese man de Mount-Everest beklimmen om indruk te maken op zijn vriendin. Hij heeft geen enkele klimervaring maar dat deert hem niet. Hij toont veel bravoure, is een ware fanfaron, en bluft zich overal doorheen. Dat leidt uiteraard tot hilarische scènes. Wat de film extra aantrekkelijk maakt zijn de indrukwekkende beelden van de hele Himalaya-expeditie. Hiervoor is gefilmd in Nepal en het is de eerste speelfilm ooit waarvoor opnames zijn gemaakt in het basiskamp op de Zuidelijke helling van de Mount Everest op een hoogte van 5.364 meter!

3. Dialogue avec mon jardinier

fransefeelgoodmovies franselesbrabant

Een derde film vivement recommandé, een echte aanrader, is Dialogue avec mon jardinier. Een tuinman en een mondaine schilder komen tot goede gesprekken over la vie et l’amour, het leven en de liefde. Twee mannen vanuit een totaal andere omgeving; stad versus platteland en natuur; weg van le sol natal, je geboortegrond, versus altijd blijven waar le berceau, je wieg ooit stond. Grappig, ontroerend, onverwachte wijsheid, bijzondere vriendschap. Een mooie film!

4. Samba

Mijn nummer 4 komt uit 2014 maar zou qua problematiek uit 2021 kunnen zijn: een verhaal rondom een immigrant die zijn leven probeert op te bouwen. Omar Sy (publiekslieveling van Intouchables en Lupin) en Charlotte Gainsbourg schitteren in deze film als Samba, immigré africain, en Alice, volontaire bij vluchtelingenwerk, die elk met hun eigen levensverhaal worstelen. In hun relatie komen de verschillen van 2 mondes différents, 2 verschillende werelden naar voren, maar dat verhindert niet dat ze zich sterk aangetrokken voelen tot elkaar. Psychologie en diepgang maken deze film tot een prachtig verhaal dat tot nadenken stemt.

5. 8 Rue de l’humanité

franse feelgoodmovies franselesbrabant

Le numéro 5 sluit goed aan bij de actualiteit van corona, Covid en français. Alles zit erin: mooie verhaallijnen, grote en kleine mensen, joie et tristesse, blijdschap en verdriet, en vele beroemde acteurs waaronder Danny Boon. De caractères van alle personages in hetzelfde appartementencomplex worden behoorlijk uitvergroot, op het overdrevene af. Met name het gedrag van Danny Boon en zijn corona-angst is echt hilarisch. Een heerlijke ongecompliceerde film met een lach en een traan!

Et voilà, mon top 5 films français. Ga er eens lekker voor zitten en geniet van een avondje Franse film! Je te souhaite une belle soirée cinéma!
Heb je daarna de smaak helemaal te pakken en wil je graag in Franse sferen blijven? Doe dan mee met één van mijn workshops! Samen (koken en) eten en Frans praten, gezellig en ongedwongen. De eerstvolgende gelegenheid is 16 november Causer dans la Cuisine, soyez le bienvenu? Voor de workshop kun je je hier aanmelden. Je mag ook altijd eerst een (gratis) wandeling met me maken, kun je je Frans ophalen èn kunnen we kennismaken.

Was deze informatie interessant voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie