Morgen, donderdag 11 november, is de nationale Dag van de Franse taal. Doel van dit initiatief is om het economische en culturele belang van het Frans in Nederland te onderstrepen en aandacht te vragen voor de Franstalige wereld en de cultuur.

De Franse taal is de afgelopen tijd volop in de media geweest. Het televisieprogramma Chansons! Met Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk bleek een groot succes en krijgt een tweede seizoen. Ook is Stromae na jaren van afwezigheid weer terug, hij heeft een nieuw nummer uitgebracht Santé, en zijn nieuwe album volgt nog deze herfst. Hij heeft ook aangekondigd dat er volgend jaar een concertreeks volgt. Niet alleen Stromae, maar ook Barbara Pravi -die tweede werd tijdens het Eurovisie Songfestival- scoort goed in Nederland. Verschillende shows in onder meer Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zijn allemaal uitverkocht.

De populariteit van de Franse taal en cultuur neemt weer toe. Zo bleek uit de ‘Buitenland Barometer’ dat bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat ons land meer zou moeten samenwerken met Duitsland en Frankrijk. Dit wordt bevestigd door de Visiegroep Buurtalen die op hun website (www.buurtaalonderwijs.nl) een manifest deelt waarin opgeroepen wordt om de positie van de buurtalen Duits en Frans te versterken. Verschillende oorzaken zoals het coronavirus, Brexit en het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten en China hebben gezorgd voor een nieuwe interesse in onze buurlanden en de Europese Unie.

Vanaf 2014 is de Dag van de Franse taal uitgegroeid tot een zeer succesvol evenement. Maar liefst twee derde van alle middelbare scholen in Nederland vieren de dag. Omdat steeds meer basisscholen Frans aanbieden zal de dag ook in het primair onderwijs gevierd worden. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een specifiek thema: ‘les images francophones’, in de breedste zin van het woord. De nadruk ligt dus op beelden uit de volledige Franstalige wereld.

Ook voor het bedrijfsleven is de Dag van de Franse taal van belang. Niet alleen is Frankrijk een van de grootste exportmarkten voor Nederlandse bedrijven, ook wereldwijd is een goede beheersing van het Frans belangrijk. Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkten in Afrika rond 2050 een van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Op 11 november zullen verschillende bedrijven daarom op landelijk of regionaal niveau aanhaken bij de Dag van de Franse taal.

Meer informatie: www.dagvandefransetaal.nl.
De Ronde Tafel Frans (www.tablerondepourlefrancais.nl) is een samenwerkingsverband van het Institut français des Pays-Bas, de Alliance Française de La Haye, de Délégation générale Wallonie-Bruxelles en de Sectie Frans van Levende Talen. Email: contact@dagvandefransetaal.nl.