(Franse) ideeën voor décembre: maak een ander blij?

December, maand van wind, donkere dagen, kaarsjes aan, wandelen bij kraakhelder weer. En ook maand van ensemble, en famille, samenzijn, Kerst, aandacht voor elkaar. Vaak horen daar cadeaus bij, spelletjes, lekker eten, mooie muziek. Dan denk je misschien: quoi faire cette année? Wat zal ik dit jaar eens doen? Ik denk graag met je mee en de préférence met een Frans tintje. Voilà mijn rijtje Frans-gekleurde suggesties voor leuke activiteiten en mooie cadeaus.

1. Een keer iets heel anders: een workshop zelf oesterzwammen kweken.

Paddenstoelen zijn in deze tijd van het jaar uitermate populair in Frankrijk. Ook in Nederland lusten we ze graag, en zelf ben ik dol op oesterzwammen. Daarom was ik heel blij met een workshop die ik onlangs heb gevolgd waarin ik heb geleerd om zelf oesterzwammen te kweken. Erg leuk en leerzaam! Nu nog afwachten wat de oogst gaat worden? Neem een kijkje op http://zwamburg.nl

2. Lekker actief naar buiten: Parler avec Promenade, Frans praten en wandelen.

Eén keer of een aantal keren zodat je weer totalement in de flow blijft: https://franselesbrabant.nl/franse-les-tijdens-wandeling-brabant-parler-avec-promenade/ Boek nu met 10% decemberkorting!

3. Culinaire conversatie, Frans praten en eten, Parler avec petit Repas.

Maak jezelf en een vriendin enorm blij; neem een kijkje op https://franselesbrabant.nl/workshop-frans-praten-en-eten-brabant-parler-avec-petit-repas/ en maak gebruik van de speciale Kerstaanbieding: 20% korting als je nog iemand anders meebrengt!

4. Alors jouons ensemble, laten we samen een spelletje doen: Ligretto, Wizard, Keer op Keer.

Als je spelletjes gaat zoeken, heb je natuurlijk een mer à boire. Daarom vertel ik hier over de meest recente spelletjes die ik heb gespeeld en die ik erg leuk vind: Ligretto, Wizard en Keer op Keer. Ze zijn alle 3 heel compact en daarom handig om mee te nemen: leuk om te geven, gezellig om te spelen!

Bij Ligretto gaat het erom je eigen stapel kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken. Dat doen alle spelers tegelijkertijd, dus je moet je supergoed concentreren. Daarbij word je ook nog eens afgeleid door geluiden en gedrag van je medespelers! Het leuke aan Ligretto is dat niemand op zijn beurt hoeft te wachten èn dat je heel snel moet zijn. Enige résistance au stress, stressbestendigheid, is wel handig!

Met Wizard begin je met 1 kaart en elke ronde daarna krijg je 1 kaart meer. Vóór het spelen bepaal je of je denkt de slag binnen te kunnen halen. Dat levert punten op als je het goed voorspelt en minpunten als je ernaast zit. Er komen steeds meer kaarten in het spel, waardoor meer speelmogelijkheden ontstaan en je meer slagen kunt binnenhalen. Maar er zijn ook jokers en narren die voor belles surprises kunnen zorgen en alle voorspellingen overhoop gooien! De winnaar is natuurlijk degene met de meeste punten.

Keer op Keer is mijn dernière découverte, mijn laatste ontdekking. Je hebt een eigen scoreblaadje met daarop kolommen en rijen kleuren door elkaar. Je hebt daarnaast 3 dobbelstenen met getallen en 3 met kleuren. Na het gooien maak je de meest gunstige combinatie van getal en kleur. Op je scoreblaadje zie je wat een bepaalde kolom oplevert aan punten en wat een heel afgekruist kleurenveld oplevert. Maar: dan moet je wel proberen de eerste te zijn die deze kolom of alle vakjes van deze kleur afkruist, want dat levert de meeste punten op. Heeft een speler van 2 kleuren alle vakjes afgekruist, dan is het spel afgelopen en telt iedere speler zijn punten op. Gaandeweg ontdek je welke tactieken handig zijn bij het afkruisen en dat maakt dit spel extra leuk!

5. Wat denk je van een boek als cadeau?

Na het succes van het tv-programma Chansons! is er nu ook het boek Chansons! en blijf je in de Franse sfeer die Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps hebben gecreëerd. Vanuit de 4 delen van het boek, Parijs, Liefde, Joie de Vivre en Melancholie, leiden Matthijs en Rob je rond langs mooie plekken en interessante wetenswaardigheden rondom de levens en mysteries van Piaf, Brel, Aznavour en vele anderen. Een magnifiek bewaarboek van de Franse cultuur. Je krijgt er urenlang luisterplezier bij met een prachtige playlist!

6. Het Franse Warenhuis

Als je Franse cadeaus zoekt, kun je al hier al beginnen met een Eiffeltoren au chocolat voor €3,99 of een hanger Joyeux Noël voor in de kerstboom voor €0,90. Maar ook tassen, sieraden, olijven, wenskaarten, theedoeken, kortom heel veel keuze en allemaal Frans: https://www.hetfransewarenhuis.nl/

7. A table: un repas délicieux, heerlijk eten om samen van te genieten

Ragout met gemengde paddenstoelen: je kunt er pasteitjes mee vullen (bijv. in de vorm van sterren, leuk voor Kerst) of de ragout combineren met rijst. Een gemengde salade erbij et voilà: succès assuré! Om deze blog een leuke défi, een uitdaging, mee te geven, staat hieronder een lekker recept voor je in het Frans.

• difficulté : facile
• temps de préparation: 25 min.
• temps de cuisson: 25 min.

Pour faire le ragoût :
• 30 g de champignons mixés séchés
• 800 g de champignons de châtaigne
• 1 poireau
• 2 gousses d’ail
• 3 cuillères à soupe de farine
• 1 cuillère à soupe de beurre
• 2 cuillères à soupe de moutarde de Dijon
• 350 ml de lait
• 8 vol-au-vent (2 p.p.)
• du lait
• sel et poivre

1. Mettez les champignons séchés dans un bol et ajoutez 250 ml. d’eau bouillante.
2. Coupez les champignons de châtaigne en deux et faites les revenir dans une cuillère à soupe de beurre avec un peu de sel et de poivre pendant 6 minutes.
3. Rincez les poireaux et coupez-les en rondelles fines. Coupez l’ail tout fin.
4. Ajoutez les poireaux et l’ail aux champignons de châtaigne et mélangez doucement pendant 4 minutes.
5. Ajoutez la farine et laissez cuire pendant 2 minutes.
6. Laissez égoutter les champignons séchés, mais gardez le jus! Coupez les champignons en petits morceaux et ajoutez-les avec le jus, la moutarde et 350 ml. de lait. Faites cuire doucement pendant 25 min. Remuez souvent!
7. Salez et poivrez selon votre goût.
8. Bon appétit !

Tot zover mijn suggesties, er zit vast iets tussen waarmee jij een ander blij kunt maken. Ik wens je een warm en liefdevol samenzijn in deze decembertijd!

Was deze informatie interessant voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie