Déconfinement: 5 tuyaux (tips) om je Frans bij te spijkeren na de lockdown

De dagen beginnen te lengen, les jours commencent à allonger, en ik zie hyacinten en narcissen uitkomen te midden van het oude blad. Ik kijk uit naar le printemps, naar leuke dingen, naar etentjes, naar samenkomen. Tijd voor workshops en wandelingen en Frans oefenen met iedereen die daar ook zin in heeft. Om je daarbij een handje te helpen, heb ik in deze blog 5 tuyaux voor je op een rijtje gezet, lekker onderuitgezakt voor de tv of wandelend met je oortjes in. Of met un petit caf’ bij de krant.

1. Leuke Netflixserie

hart franselesbrabant.nl

Plan Coeur, 3 seizoenen over lief en leed, la joie et la douleur, van drie hartsvriendinnen in Parijs. Alles komt voorbij: relaties, werk, gezondheid, kinderen, feestjes, veel drank en seks. Goed tempo, veel language parlé, heerlijk over-the-top, maar daarom niet minder romantisch en ontspannend.

2. Gort over de Grens

Wijnboer Ilja Gort neemt je in 6 afleveringen mee door de mooiste streken van la douce France. Hij bezoekt kastelen en boerderijen, en proeft overal wijn. Hij gaat in gesprek met biologische wijnboeren en vertelt details over allerlei druivensoorten. De paarden van de Camargue draven voorbij, de Romeinse bouwwerken in de Languedoc krijgen alle aandacht en de bijzondere eikenbossen in de Auvergne worden belicht. Gort reist langs de lavendel in de Provence, het vulkaangebied van het Massif Central en de kastelen in de Dordogne. Hij vertelt grappige anekdotes en historische gebeurtenissen op een “gortdroge” manier. De hartelijke ontmoetingen en het prachtig beeldmateriaal maken Gort over de Grens tot een levendig en interessant programma. Cultuur en amusement, op zaterdagavond om 20.35u op NPO2.

3. Nieuwe muziek van Stromae

Misschien heb je het onlangs gelezen of gehoord: Stromae heeft een nieuwe cd gemaakt, Multitude (komt uit op 4 maart). Bij TF1 en bij Matthijs Gaat Door heeft hij onlangs op indrukwekkende wijze het nummer L’enfer gezongen, erg mooi. In het interview bij TF1 legt Stromae uit: “La vie n’est pas blanche ni complètement noire, il y a des moments difficiles, il y a des moments joyeux, c’est ça la vie”. Het leven is niet helemaal zwart of wit, het bestaat nu eenmaal uit moeilijkere en makkelijkere periodes, dat is het leven. En dat is wat hij wil uitdrukken met tekst en muziek.

4. Podcast: le Journal en Français Facile

Je verdiepen in taal en cultuur houdt ook in: politiek en actualiteiten volgen. En daarover kun je meer te weten komen via Radio France Internationale, een Franse radiozender met internationale uitzendingen. Hun doel is de Franse taal te promoten. Dit doen ze door de actualiteiten als podcast te presenteren in een redelijk te volgen tempo. Mocht je de tekst willen teruglezen, dan kun je kiezen voor een schriftelijke weergave. Je kunt er ook voor kiezen om een paar keer te luisteren, dan maak je er een echte exercice van?

5. Eigen media: actualités

Maar…. het hoeft niet allemaal in het Frans. Ook de Franse actualiteiten volgen in eigen krant of in het nieuws is erg leerzaam om meer te begrijpen over denkwijze en hommes politiques (politici) van Frankrijk. Momenteel staat er aardig wat te gebeuren in la France. Ik wil daarom hier nog iets meer uitwijden over de komende présidentielle, de Franse presidentsverkiezingen die elke 5 jaar worden gehouden.

Sinds januari dit jaar zit Frankrijk op de voorzittersstoel van de Europese Unie voor een half jaar. Een aantal voorstellen zijn dermate ver uitgewerkt dat het voor Macron inkoppertjes worden. Dat is prettig scoren in deze maanden als aanloop naar de verkiezingen van april 2022. Want dan kan het nog heel spannend worden. Links is momenteel verdeeld en daarmee niet echt een grote partij voor de élections. Op rechts heeft Zemmour zich kandidaat gesteld voor de extreemrechtse stemmen van France.

In die contreien laat ook Marine Le Pen van zich horen, en zoals nu wordt ingeschat haalt zij meer stemmen binnen dan Zemmour. Bij Les Républicains is Valérie Pécresse als kandidaat à la présidentielle 2022 naar voren geschoven. Zij presenteert zich graag als doortastend (femme de fer, Iron Lady zoals Thatcher) en daadkrachtig (femme de faire, een vrouw van aanpakken, van daden). Uiteraard hebben we Macron die wederom strijdt voor de présidentielle namens zijn partij La République en Marche. Toen hij begon na zijn overwinning op Hollande in 2017 was hij 39 jaar en daarmee de jongste Franse president ooit. Zijn populariteit is inmiddels behoorlijk gedaald en hij zal alles-op-alles moeten zetten, jouer son va-tout, om de Fransen te overtuigen van nog eens 5 jaar Macron aan het roer in Frankrijk.

Alors veel plezier met deze tuyaux! Nog meer zin in Frans praten bij een lekker etentje of een mooie wandeling? Binnenkort een sessie Causer dans la Cuisine (15 februari)  (https://franselesbrabant.nl/workshop-frans-praten-en-koken-brabant-causer-dans-la-cuisine/) en Parler avec petit Repas (5 februari) (https://franselesbrabant.nl/workshop-frans-praten-en-eten-brabant-parler-avec-petit-repas/). Of maak een afspraak voor Parler avec Promenade (https://franselesbrabant.nl/franse-les-tijdens-wandeling-brabant-parler-avec-promenade/).

Was deze informatie interessant voor je? Laat het me weten door mij te mailen.
Wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie