C’est le 14 juillet, on fait la fête ou on se prépare aux vacances!

Ben je al in la douce France? Dan kun je mee feesten op deze quatorze juillet, de herdenking van de révolution française (die was in 1789). Of ben je nog niet en vacances? Dan ben je vast bezig met voorbereidingen: on se prépare! Hoelang gaan we weg, naar welke région, wat moet er in de sac à dos of in de valise? Dat hoort allemaal bij l’anticipation, de voorpret, voor mij een essentieel onderdeel van de vakantie die eraan komt!

Ik heb iets voor je vacances!

Wat zeker ook voorpret levert, is écouter, lire et regarder, luisteren, lezen en kijken in het Frans. Maar allez, het is (bijna) vakantie, dus niet te moeilijk 😉 Daarom heb ik hier een aantal luie tips voor je, goed voor je vakantiestemming. Lekker en makkelijk, je laat het gewoon op je afkomen. Als het buiten even te warm is (zoals nu) of als je gewoon zin hebt om onderuit te zakken en de Franse ambiance te proeven. Relaxez-vous tranquillement met:

1. Les goûts et les couleurs
2. Incroyable mais vrai
3. Drôle

1. Les goûts et les couleurs, een film op Netflix

Les goûts et les couleurs, Smaken en kleuren, een belle histoire d’amour uit 2018. Het gaat over Simone (Sarah Stern) die al 3 jaar een relatie heeft met Claire (Camille Cottin, bekend van de Netflix-serie Dix pour cent). Maar Simone heeft nooit samen met Claire haar familie bezocht. Ze heeft namelijk een aparte moeder (die doet een beetje raar) en een conservatieve Joodse vader en oudste broer. Die proberen haar encore et encore, steeds weer te koppelen aan Joodse mannen. De enige steun in de familie komt van haar jongste broer die als homo samenwoont met zijn vriend. Voor de Joodse familie valt er dus het één en ander te subir, te verstouwen.

Hoe gaat het verder?
Je snapt dat het moeilijk is voor Simone om te leven volgens haar eigen principes en tegelijkertijd haar familietradities te respecteren. Dan wordt ze ook nog eens verliefd op de knappe Senegalese cuisinier, de kok Wali en raakt ze totaal in de war. Ze weet niet meer hoe ze verder moet, of zoals ze zelf zegt: c’est le bordel dans ma tête, het is een puinhoop in mijn hoofd. Kijk zelf en ontdek hoe Les goûts et les couleurs vol zit met flink aangedikte clichés. En même temps, tegelijkertijd, is het een ontspannende film waarin de beslissingen die Simone neemt, leiden tot rebondissements inattendus, verrassende wendingen! Vertel me je mening door mij te mailen.

tomatenhart franselesbrabant.nl

2. Incroyable mais vrai, draait momenteel in de cinéma

Incroyable mais vrai, Ongelooflijk maar echt waar, van regisseur Quentin Dupieux. Hoofdpersonen Alain Chabat (Alain) en Léa Drucker (Marie) vormen een koppel dat een nieuw huis koopt. Hierin bevindt zich een wonderlijke passage, een tunnel: elke keer als je hierin afdaalt, ga je terug in de tijd en ga je rajeunir petit à petit, verjong je beetje bij beetje.

Hoe gaat het verder?
Alain vindt die passage niet zo boeiend, maar zijn vrouw Marie wil haar vieux rêve, haar oude droom waarmaken: fotomodel worden. Ondertussen gebeurt er van alles met een bevriend stel, waarbij de man la vieillesse physique, de lichamelijke ouderdom op een andere manier oplost. Hij kiest voor een bite électronique, een kunstpenis die via een app te besturen is. Dit leidt natuurlijk tot komische situaties. Daarentegen levert de tunnel steeds meer spanning op tussen Alain en Marie.
Ik vond het een film passionnant, een boeiende film die humor en moraal inzet om na te denken over het thema van onvermijdelijke dégradation humaine, menselijk verval. Mee eens? Laat het me weten door mij te mailen.

3. Drôle, een Netflix-serie

Drôle, grappig, en het gaat inderdaad over grappige zaken in deze Netflix-serie van 6 afleveringen, namelijk over beginnende stand up-comedians in Parijs. Als je de serie Dix pour cent leuk vond, ga je deze serie sûrement net zo waarderen. Het is namelijk van dezelfde maker, Fanny Herrero. Meteen na de eerste aflevering raakte ik accro, verslaafd, en dus heb ik ze in één week tijd gekeken (ik heb me nog net kunnen beperken tot één aflevering/dag?).

Hoe gaat het verder?
Drôle verhaalt over de ups-and-downs van 4 jonge stand up-comedians. Les amours, les succès, les coups durs, tegenslagen, en dat alles in een prettig tempo in Parijs èn uiteraard in levendige language parlé, spreektaal.
Maar toen….. ontdekte ik dat Netflix niet wil investeren in een tweede seizoen. En dat terwijl alles en iedereen razend enthousiast is, ook het jonge Netflix-publiek. Dus kijk en oordeel, want je zult probablement net zo accro worden als ik! Daar ben ik benieuwd naar: wil je me even mailen?

tv franselesbrabant.nl

Wil je nóg meer Frans horen en zelf oefenen, maak dan een afspraak voor een promenade of een workshop en meld je hier direct aan. Kijk op de site voor meer details, et soyez le bienvenu!
Is deze blog je goed bevallen en wil je nog meer tips ontvangen? Stuur mij dan een mail.

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie