Op de mooiste plekken van Paris!

Super, ik kan mijn hart weer ophalen met Franse chansons! Én met images magnifiques van Paris. Weet jij hoe Rob en Matthijs aan al die mooie plekken komen?

Place de la Concorde

Elke épisode, elke aflevering van Chansons!! begint op het dakterras aan de Place de la Concorde. Via hun netwerk (Automobile Club de France) mogen de makers van Chansons!! er gebruik van maken, maar wel met een code vestimentaire assez strict, een strikte dresscode: strak in pak en op leren schoenen! Daar laten ze ons zien en horen wat we in het uur daarna kunnen verwachten.

Rue Navarre

franselesbrabant rue navarre

Een ander vast item is le magasin de disques, de platenzaak op de hoek van de Rue Navarre. Het is eigenlijk een jazzmuziek-zaak, en sinds Chansons! komen er veel Nederlandse toeristen. Speciaal voor hun heeft de eigenaar een bak met singeltjes en LP’s van chansons in de verkoop! En als je goed oplet tijdens de uitzending, staat er niet Paris Jazz Corner op de gevel, maar Chansons!!

In deze zaak laten Matthijs en Rob kort iets horen en zien van Nederlandse artiesten wiens liedjes gelinkt zijn aan Franse nummers.

Montmartre en nog veel meer

Andere plekken zijn gerelateerd aan de chansonniers die besproken worden. Zo vormen die locaties la charpente, de kapstok van elke aflevering, omdat zich juist daar de hoogtepunten van hun carrière afspeelden.

Dus fietsen en wandelen Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk langs de café-théâtre en de rues die ertoe doen in de levens van alle beroemdheden. Place Dauphine komt voorbij, het restaurant Maxim’s (waar ook ooit de vader van Matthijs van Nieuwkerk heeft gegeten) en het café Aux Trois Maillets.

Montmartre speelt natuurlijk een hoofdrol, want dit is nu eenmaal de artiestenwijk depuis longtemps. Onder meer voor Patachou die haar carrière ooit begon in de patisserie van haar en haar man (vanwaar haar artiestennaam als verbastering van pâtes à choux, soesjesdeeg). Later startte ze een café-restaurant op Montmartre (Chez Patachou) waar vele chansonniers hebben opgetreden zoals Aznavour, Piaf en Jacques Brel. Rob en Matthijs bezoeken uiteraard dit legendarische café.

Zelf naar Paris?

Bezoek je binnenkort Parijs? Kijk dan op de site van Chansons!! en bezoek alle beroemde plekken https://www.bnnvara.nl/chansons/de-chansons-reisgids.

La touche personnelle van Matthijs en Rob

De persoonlijke tint zit ‘m in souvenirs, eigen préférences, voorkeuren en intieme verhalen. Zo vertellen beide presentatoren over de wijze lessen die ze van hun vaders hebben meegekregen en mogen wij kijkers daar op meeliften. Voor Rob Kemps is dat: het is niet erg om anders te zijn.

In de tweede aflevering komen ze samen tot de conclusie dat de gemene deler van de chansons la tendresse, de tederheid is.

Amitié, vriendschap, is het thema dat in aflevering 3 wordt belicht. Er komen openhartige uitspraken van zowel Rob als Matthijs. Wat maakt je beste vriend tot beste vriend? Voor Rob zit dat in de gemeenschappelijke humor. Voor Matthijs speelt vriendschap een kleine rol in zijn leven.

Er staat ons nog één aflevering te wachten. En komen er dan nóg meer seizoenen, krijgen we misschien meer film en theater, of stopt hier de cooperation chansonnière, de chansons-samenwerking van Matthijs en Rob? On verra bien!

Zin in nóg meer Frans?

Kom dan naar één van de workshops waarover je hier alle info vindt. Soyez le bienvenu!

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie