Dag van de Pindakaas en hoe pindakaas verrassend lekker is in soep

Binnenkort (le 24 janvier) is het de Dag van de Pindakaas. Jazeker, niet alleen Blue Monday staat op de calendrier maar ook veel andere gedenkwaardige dagen. En zo ook de Journée du Beurre de Cacahuète. Een goede aanleiding om de pinda(kaas) in ons eten wat meer onder de loep te nemen. En zelf de keuken in te duiken met een recette française voor heerlijke aardappel-pindasoep!

Que c’est bon, ça!

J’adore le beurre de cacahuète, ik ben er dol op. Er gaat geen dag voorbij of ik eet wel een boterham met pindakaas. Weet je dat pindakaas ook lekker is door havermout? Of met plakjes concombre en pomme? En zo ontdekte ik récemment een overheerlijk Frans recept met pindakaas in soep.

Hoezo pinda’s in de cuisine française?

Je zou het wellicht niet verwachten omdat pindakaas niet meteen aan de cuisine française doet denken. Maar voor de pinda in Franse recepten kun je wel een drietal verklaringen vinden.

1. Allereerst de pinda die werd meegebracht vanuit de oude Franse koloniën, en dan met name uit Afrika.
2. Ten tweede de pinda die voorkomt in gerechten uit andere culturen, want vanuit die oude koloniën zijn veel immigrés naar Frankrijk getrokken. Zij brengen culinaire invloeden mee die zich mengen met de Franse cuisine.
3. Ten derde zijn ook de Français aan het veranderen in goût en choix, smaak en keuze. Zo wordt de viande of de poisson geregeld aan de kant geschoven om vegetarisch of veganistisch te eten. En pinda’s passen daar heel goed bij.

Cacahuète et arachide

arachide plantes franselesbrabant.nl

Leuk om te weten: in de Franse taal kennen we een woord voor de rauwe pinda zoals die uit de grond komt, de arachide, en een woord voor de geroosterde versie, de cacahuète. Je ziet hier arachide planten. Wij gebruiken meer de cacahuètes, maar ook met de rauwe pinda’s kun je heerlijk koken. Ik heb er goede herinneringen aan uit de tijd dat ik in Kameroen was. Vriendin Marie-Claire deed vaak arachides door groene gestoofde bladgroente, on se régalait, we smulden!

Une recette superbonne, un plat de confort ultime!

Voilà, nu mag je zelf aan de slag met de beurre de cacahuète. Je vous donne la recette bilingue, je vindt hieronder het tweetalige recept voor deze soupe délicieuse. Kun je mooi met je Frans oefenen tijdens het kokkerellen! Het recept is makkelijk en snel klaar, comfortfood, un plat de confort ultime!

Soupe patate douce et beurre de cacahuète

patate douce cacahuetes franselesbrabant.nl

Les ingrédients (pour 4-6 portions)

• 1 oignon (ui)
• 3 gousses d’ail (tenen knoflook)
• 2 c. à soupe d’huile d’olive (olijfolie)
• 2 cm. de gingembre frais (verse gember) râpé (geraspt)
• 1 c. à café de curry (kerrie)
• 1 c. à café de curcuma
• 1 c. à café de paprika fumé (gerookte paprika)
• 750 g de patate douce en dés (blokjes)
• 1 l de bouillon végétal (groentebouillon)
• 4 c. à soupe de beurre de cacahuète (pindakaas)
• 1 c. à café de citron vert (limoen)
• sel et poivre

A savoir

• difficulté : facile
• temps de préparation: 10 min.
• temps de cuisson : 20 min.

Pour faire la soupe

1. Hachez finement (snipper) l’oignon et l’ail et faites les revenir dans un peu d’huile.
2. Ajoutez les herbes et remuez (roer) pendant 1-2 min.
3. Puis ajoutez les dés de patate douce, mélangez bien et versez le bouillon au-dessus.
4. Laissez mijoter (pruttelen) pendant 12-15 min.
5. Ajoutez le beurre de cacahuète puis mixez avec un mixeur plongeant (staafmixer). La soupe doit être épaisse et crémeuse (dik en romig). Ajoutez éventuellement un peu d’eau.
6. Sales et poivrez selon votre goût (naar smaak zout en peper erbij).
7. Servez avec coriandre (koriander) ou persil (peterselie), crème végétale (plantaardige room zoals bijv. haverfraîche) et cacahuètes.

Bon appétit!

Laat je me nog even weten hoe je de soep vond ? Stuur me een mailtje met Opmerkingen, dan krijg je van mij un petit jeu om met je voc de cuisine aan de slag te gaan !

Zin in meer Franse taal en cultuur?

Kom dan naar één van de workshops waarover je hier alle info vindt. Soyez le bienvenu!

Kijk ook op

naar facebook van Parler avec Repas

en

naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van

A bientôt,
Eugénie