Tips en trucs voor je français en vacances

Het is zover, de vakantie staat voor de deur. Om je nóg meer te verheugen op je séjour in la douce France, krijg je hier een aantal praktische ideeën om je Frans te oefenen. Kun je tout de suite mee aan de slag! Allons-y!

Voc, regarder et écouter, BD, apps, jeux, puzzles et beaucoup plus

Voc

Heerlijk, een lange periode zonder (al teveel) verplichtingen, pas trop d’obligations. Om die vrije dagen op de juiste manier te benoemen, geef ik je de volgende expressions, dan zit je helemaal goed:
Over het algemeen: les vacances = de vakantie
Plan je zelf iets gedurende het jaar: prendre un jour de congé = een dag vrij nemen
En onlangs hadden we natuurlijk 14 juillet, un jour férié = een nationale feestdag
Een mooi gezegde, une citation: l’école de la vie n’a point de vacances = levenslessen gaan altijd door, daar hebben we geen vakantie!

Regarder et écouter

naar homepage Parler avec Repas

Netflixserie Plan Coeur, 3 seizoenen over lief en leed, la joie et la douleur, van drie hartsvriendinnen in Parijs. Alles komt voorbij: relaties, werk, gezondheid, kinderen, feestjes, veel drank en seks. Goed tempo, veel language parlé, heerlijk over-the-top, maar daarom niet minder romantisch en ontspannend.

Netflixserie 10%, met vele filmsterren uit de Franse cinéma, een genot voor ogen en oren. De serie is echt verslavend, tu seras accro!
Er zijn 4 seizoenen van 6 afleveringen elk. Het draait allemaal om ASK (Agence Samuel Kerr), een agentschap voor de filmindustrie. Mathias, Andréa, Gabriel en Arlette houden zich dag en nacht bezig met hun business, namelijk coûte que coûte ervoor zorgen dat “hun” acteurs en actrices mogen spelen in de films waarvan ze het scenario hebben bemachtigd. Lukt het, dan is de opbrengst voor ASK 10%, et voilà de naam van deze verslavende serie.

Wat is er zo leuk aan?
• Er doen echte grote namen uit de filmwereld mee, zoals Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Monica Belluci, Isabelle Adjani, Fabrice Luchini e.a.
• Werk en privé lopen continu door elkaar, en dat leidt tot veel stress en dolkomische situaties. Denk aan een acteur die vlak voor de opnames de hik krijgt, een actrice die op zoek is naar de ware liefde, een kinderfeestje dat behoorlijk uit de hand loopt, interne concurrentiestrijd met bijtende en grappige opmerkingen over en weer.
• Relations, poignon et problèmes, relaties, poen en problemen komen ruimschoots aan bod.
• Er wordt natuurlijk in rap tempo gesproken, maar door luisteren en ondertiteling steek je ongemerkt een heleboel op van de prachtige Franse taal.
• De serie speelt zich af in Parijs, en dat levert hele mooie beelden op.

Netflixserie Drôle, grappig, en het gaat inderdaad over grappige zaken in deze serie van 6 afleveringen, namelijk over beginnende stand up-comedians in Parijs. Als je de serie Dix pour cent (10%) leuk vond, ga je deze serie sûrement net zo waarderen. Het is namelijk van dezelfde maker, Fanny Herrero.

naar homepage Parler avec Repas

Hoe gaat het verder?
Drôle verhaalt over de ups-and-downs van 4 jonge stand up-comedians. Les amours, les succès, les coups durs, tegenslagen, en dat alles in een prettig tempo in Parijs èn uiteraard in levendige language parlé, spreektaal.
Maar toen….. ontdekte ik dat Netflix niet wil investeren in een tweede seizoen. En dat terwijl alles en iedereen razend enthousiast is, ook het jonge Netflix-publiek. Très dommage …….

Meer regarder et écouter

Kijk en luister naar de volgende programmes:
1. Le journal en français facile (RFI); voor de oefeningen kun je je eigen niveau aangeven.
2. 7 Jours sur la planète, ook hier kun je je eigen niveau aankruisen.
3. 1jour1actu, korte filmpjes over actualiteit en andere thema’s.
Als je het de eerste keer niet allemaal begrijpt, pas de panic: gewoon nóg een keertje. Eerst de hoofdlijnen, daarna de details. Zo kom je elke keer een stukje verder en begrijp je na een aantal keren waar het over gaat.
Voor Le journal en français facile helpt het natuurlijk als je de actualiteiten goed volgt, dan pik de de sujets makkelijker op.

Lire

Neem een Nederlandse bande dessinée, een BD (stripverhaal) zoals Asterix en Obelix (bijv. Asterix en de Belgen) en leg de Franstalige variant (Astérix chez les Belges) ernaast. Dit kan natuurlijk ook met andere stripboeken zoals Kuifje (Tintin).

Pratiquer, zelf oefenen met apps

Download de app van bijv. Duolingo, Memrise, Babbel of Nubeterfrans op je mobiel. Heel toegankelijk, goede uitleg en handig om even tussendoor te doen als je ergens moet wachten.

Spelletjes doen of puzzels maken

Doe een jeu. Daarover vind je meer op deze blog, hier kun je ook nog steeds het kwartet downloaden van Nuffic. Heb je meteen een spelletje erbij voor je vakantie!
Puzzles et mots-cachés, puzzels en woordzoekers vind je op deze site . Je kunt hier nog verder rondneuzen,  want je vindt er veel creatieve ideeën om je Frans mee te oefenen!

Langs de grandes autoroutes

Wellicht stop je onderweg naar la douce France geregeld bij une aire, een grote rustplaats, om je benen te strekken, pour dégourdir les jambes. Neem dan even de tijd om rond te kijken in de winkel. Je vindt er tijdschriften, kranten, kinderboeken, stripboeken, spelletjes en nog veel meer. Ook verkopen ze vaak grammaticaboekjes voor de basisschool. De zomervakantie is lang en ouders zijn bang dat alles wegzakt. Daarom worden de kids aan het werk gezet met grammatica oefeningen. Kijk naar het niveau en ga van tijd tot tijd even je kennis opfrissen!

naar homepage Parler avec Repas

Ik wens je een très bel été, een hele mooie zomer en een fijne vakantie! Daarna hoop ik je (weer) te zien bij de workshops van Parler avec Repas!

De eerstvolgende data zijn:
dinsdag 5 september Parler avec petit Repas
vrijdag 8 september Parler avec Café
zaterdag 9 september Parler avec grand Repas
zaterdag 23 september Causer dans la Cuisine
Schrijf je hier in.

Bonnes vacances, à + Eugénie

Kijk ook op

Naar facebook van Parler avec Repas

en

Naar Instagram van Parler avec Repas

voor meer nieuws van